x
  • Ürün Özellikleri
  • Ödeme Seçenekleri
  • Yorumlar (0)
  • Tavsiye Et
  • Resimler
  • Beni Ara
  • Kara Davud - Delail-i Hayrat Şerhi - Huzur Yayınevi (İthal Kağıt)

    Fas’lı Şeyh Abdullah Muhammed Bin Süleymân Cezûlî tarafından yazılan ve bir Dua kitabı olan Delâil-i Hayrât’ı uzun uzun inceleyen ve onu şerheden Kara Davud Efendi, Osmanlı Fütuhat devrinin fazıl kişilerinden biri idi. Bu kitap Kanuni Sultan Süleyman’ın geniş topraklarına yayılmış, yazılı nüshalar rahleleri süslemiş, bazı dualar da hamaillere geçmiştir. Çok geniş bir dua kitabı olan bu eserde yüzlerce Salavat-ı Şerifeler bulunmakta ve bunların geniş açıklamaları yapılmaktadır. Ayrıca çok ibret verici hikayeleri de ihtiva eden bu kitap çok geniş halk kitlelerine kitap etmektedir.

    "ŞERH-İ DEL ve Acirc;İL-İ HAYR ve Acirc;T YAZARI MERHUM

    KARA DAVUD EFENDİ

    Faslı Şeyh Abdullah Muhammed bin Süleymân el Cezûlî Efendi tarafından yazılan ve bir dua kitabı olan DEL ve Acirc;İL-İ HAYR ve Acirc;T'ı uzun uzun inceleyen ve onu şerheden Kara Davûd Efendi, Osmanlı fütuhat devrinin fazıl kişilerinden biri idi. Kendisi İzmit’te doğduğu için İzmitî adını da almıştı. Mevlânâ Lütfî ve Müey- yedzâde gibi devrinin fazıl ve âlim kimselerinden bilgi dağarcığını doldurmuştu.

    Kitabın aslı olan Delâilü’l-Hayrât ve Şevâriku’l-Envâr’ı yazan ise Süley-mân el Cezûlî oğullarından Fas’ın Cezûl bölgesinde doğan Şeyh Ebû Abdul-lah Muhammed idi.

    Şeyh Ebû Abdullah Muhammed, İmâm Haşan (r.a.) Hazretlerinin pâk so- yundandı. Hicret-i Nebî’nin 870. yılı rebiülevvel ayının on altıncı günü zehirle-nerek ölmüştü. Fâni dünyadan beka diyarına göç ettiği zaman 12.000 kadar müridi vardı.

    Osmanlı devrinde, İslâm âleminin neresinde olursa olsun, büyük kitaplar ya-zıldığı zaman mesafeler, yollar, kıt’alar ne kadar uzak olursa olsun yakınlaşır, bu kitaplar hemen elden ele dolaşır, bütün Osmanlı İmparatorluğuna yayılır, İs-tanbul’a kadar gelir, İstanbul’u, Rumeli’yi aşar, elle yazılır, okunurdu.

    Abdullah el-Fasî’nin de "Delâilü’l-Hayrat ve Şevâriku’l-Envâr" adlı dua kitabı da Hicri onuncu yüzyıl, Milâdî on altıncı yüzyıl ortasında Kanunî Sultan Süleyman’ın geniş topraklarına yayılmış, bu yazılı nüshalar rahleleri süslemiş, bazı dualar da hamaillere geçmişti. Bu İlerleme Devri’nde bilgi de çok ileri bir safhadaydı, bilginler de o derecede çoktu. İbni Kemâl gibi âlimler Şeyhü’l-is- lâmlık’ta bulunuyor, Bâki gibi şairler edebiyat sultanlığında hüküm sürüyor, Si-nan gibi ebedî anıtlar yapıcıları yetiştiriyor, Kara Davûd Efendi’nin Delâil-i Hay-rat Şerhi de mü’minler arasında dilden dile dolaşıyordu.

    Kara Davûd Efendi, bu cana yakın Kara sıfatı ile halk arasında çok sevil-mişti. (Hicrî 948 - Milâdî 1541) tarihinde Bursa’da gözlerini kapadı.

    Meskenin pür nûr ede

    (Hicrî 948)

    Mısrası onun ölümüne tarih düşürülmüştür. Bursa’da Yıldırım semti civa-rında yaptırdığı mescidin haziresine gömüldü. ŞERH-İ DEL ve Acirc;İL-İ HAYR ve Acirc;T’ından başka KASİDE-İ NÛNİYE ŞERHÎ de vardır. Bu DEL ve Acirc;İL-İ HAYRAT’ın eski harf-lerle ve taş baskısı ile çeşitli baskıları da yapılmıştır.

    Kara Davûd Efendi, Türkiye Türklerine Viyana sınırlarına kadar tanıttığı Delâil-i Hayrât’ın ulu müellifi Şeyh Abdullah Muhammed Cezûlî hakkında kita-bının önsözünde -tatlı efsanelerle karışık- geniş bilgiler vermektedir. Şimdi sözü Kara Davûd Efendi’ye bırakıyor, eserini daha asırlar boyu okunmak üzere ter-temiz bir Türkçeye aktararak din kardeşlerimize sunuyoruz.

    Hicrî, Ramazan 1390 Mehmed FİGANİ

    (M. F. G.)"

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.