x
  • Ürün Özellikleri
  • Ödeme Seçenekleri
  • Yorumlar (0)
  • Tavsiye Et
  • Resimler
  • Beni Ara
  • İzahlı Kadın İlmihali


    Kadınlarla ilgili iman, ibadet, abdest, gusül, hayız, nifas, özür kanı, tesettür gibi diğer dini hükümleri, evli veya evlenecek her erkeğin öğrenmesi ve ailesine de öğretmesi dini bir görevdir. Herkese soramıyacağınız özel ve ailevi meselelerinizi bu kitapta soru-cevap şeklinde çok akıcı ve sade bir dil ile okuyabilirsiniz. ...

    • Derleyici: Mürşide Uysal
    • Derleyici: Asım Uysal
    • Yayın Tarihi: 01.2001
    • ISBN: 9789752622463
    • Baskı Sayısı: Baskı
    • Dil: TÜRKÇE
    • Sayfa Sayısı: 670
    • Cilt Tipi: Ciltli
    • Kağıt Cinsi: Hm. Kağıt
    • Boyut: 14 x 19.5 cm

    ÖNSÖZ

    Hâmd, âlemlerin Rabbine, salât ve selâm O'nun elçisine, rahmet ise, Rasûlü'nün ümmetine olsun...

    İslam hukuk ilmi, ucu bucağı bulunmayan öyle bir okyanustur ki, bu ilim deryâsında incileri bulup devşirmek ve istifade etmek en büyük nimet ve fazilettir. Bugün bu incileri takdim eden nice fıkıh kitapları hazırlanmış ve arz edilmiştir. İslam hukukunun incilerinden biri de (Ahvâli Nîsâ) "Kadınlara ait (özel) haller" başlığıyla belirtilmiştir.

    Kısaca "Davranım Bilgisi" demek olan "İlmihâl" isimli kitaplar, kişi-nin Rabbine, kendisine, çevresinde ve içinde yaşadığı topluma karşı sorumluluklarını yerine getirmesinde ona yardımcı olacak, kılavuzluk yapacak derli toplu bilgileri içerir. Elinizdeki ilmihâl de, kadın ile ilgili dinî ve hukukî konuları temel kaynaklara ve Hanefî mezhebinin gö-rüşlerine göre olmakla birlikte bazen de diğer mezheb görüşleri de be-lirtilerek hazırlanmıştır.

    Kadın ile erkek arasında, yaratılışları itibariyle bazı fiziksel ve ruhsal farklar görülür. Bunun neticesi olarak bağlı bulundukları hükümler hu-susunda da farklar vardır. Kadın şekil, biçim ve ruh halleri itibariyle er-kekten farklıdır.

    Kadının özelliklerindendir ki, bülûğ (ergenlik) zamanında başlayıp, nihayet elli veya ellibeş yaşında çocuk doğurmaktan kesilinceye kadar her ay mûtad (belirli) şekilde devam eden hayz (âdet) görmesi vardır.

    Kadınların fizyolojik yapıları gereği rahimlerinden gelen kan, na-maz, oruç, cinsel ilişki, hac, Kur'an okuma, boşanma ve iddet gibi pekçok konuyla yakından ilgilidir ve erkeklerden farklı bazı hükümlerin konulmasına neden olmuştur.

    İbadetleri bile yakından ilgilendiren bu haller öteden beri fıkıh (İs-lam hukuk) kitaplarında ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Özellikle ha-nımların ayrıntılı bir biçimde öğrenmeleri gereken bu haller, ilmihal ki-taplarında da doğal olarak yerini almıştır.

    Kadının rahminden gelen kan genelde şu üç halden birinin göster-gesidir; âdet (hayız), lohusalık (nifas), hastalık (istihaza).

    İbadetlerin doğru bir biçimde yerine getirilebilmesi için kadınları il-gilendiren konuların ayrıntılı bir biçimde bilinmesi gerekir.

    Kadınların Fıkhî Mes'elelerini Öğrenmeleri:

    Fıkıh: Lügatte "bir şeyi bilmek" demektir. Daha sonra İslam huku-kuna fıkıh ilmi denmiştir.

    Fıkhın Mevzûu: Mükellefin fiilleridir. Mükelleften maksat; âkil ve balîğ olan müslüman kimsedir.

    Fıkhın Kaynağı: Kitap, Sünnet, İcmâi Ümmet ve Kıyas'tır.

    Fıkhın Gayesi: İnsanı iki cihanda saâdete erdirmektir.

    Fıkhın Hükmü ve Fazileti: Her müslümanın ihtiyacı miktarı fıkhı öğrenmesi farzı ayn'dır. (2). Bir kimse Kur'ân'ın bir kısmını öğrense, ka-lanı için vakit bulamasa dahi, efdal olan fıkıhla meşgul olmasıdır. Çün-kü Kur’ân'ı ezberlemek farzı kifaye (3), fıkhın lazım olan miktarını öğ-renmek ise Farzı ayn'dır. (4).

    Fıkıh ilminde kadın halleri çok önemli yer işgal ettiğinden ve kadın-ların bülûğa ermek, tahâret (temizlik), abdest, gusül, namaz, oruç, cinsi münâsebetin helâl olma şekilleri v.s. gibi daha birçok önemli ve dînî mes'eleleri vardır. Bu mühim konuları, elimizden geldiğince kay-nak eserlerin ışığında ve anlaşılır şekilde müslüman kızlara, kadınlara ve hattâ erkeklere arz etmeye gayret edeceğiz. Bu mes'eleler fıkhın, bilinmesi Farzı ayn olan konularındandır.

    Bu konuları öğrenmek kadınlara ve kızlara vacip olduğu gibi, aynı zamanda onların analarına, babalarına, kocalarına ve velîlerine de öğ-retmek vaciptir.

    Eğer bir kadın bu konuları bilmezse, kocası bildiği kadar öğretecek-tir. Çünkü bu kocasının vazifesidir, şâyet kocası da bilmezse gidip öğ-renecek ve karısına öğretecektir. Eğer kocasının vakti müsâit değilse, karısına izin verecek, kadın gidip öğrenmesi farz olan mes'eleleri eh linden yani âlimlerden edebi dairesinde sorup öğrenecek, yahut bu gi-bi eserleri alıp okuyacaktır.

    şâyet kocası cahilliğinden dolayı izin vermezse, kadın izinsiz gider, bu gibi kendisine farz olan dini mes'eleleri ilim sahiplerinden öğrenir gelir. Bu suretle kendisini mes'uliyetten kurtarmış olur. Zira, Hz. Pey-gamber (s.a.v.) "ilim öğrenmek kadın ve erkek her müslümana farzdır." buyurmuştur. (5)

    Kadın hallerini bilmeyen bir kadın, namazını, orucunu kendisine ya-sak olan vakitlerde bilmeden yapar ve günâhkar olur. Hele âdet anın-da aîlevi münâsebette bulunmak pek büyük bir günâh ve tehlikelidir ki, her nesil için dinî, tıbbî, İçtimaî (sosyal) bir âfettir. Zamanımızdaki bazı gençlerimiz, bu fıkhî mes'eleleri bilmiyorlar, sormuyorlar, bilme-diklerini dahi bilmiyorlar.

    Halbuki kadınlara ait hallerden hayız (âdet) hakkında 'İmamı Mu- hammed müstakil bir kitap yazmıştır. (6).

    Kadınlar ve kızların değil erkeklerin bile okuyup öğrenmesi zaruri ve mecburi olan dinî mes'eleler, utanma bahanesiyle ihmâl edilemez.

    Kadın ve erkek hastalandığında, zaruret halinde en mahrem yerle-rini bile doktora göstermiyor mu? Göstermesi de câizdir.

    Bu konular İslâm Fıkhı'nda "Temizlik" mevzûudur ve taharet -te-mizlik- bâbında bu konular zikredilmektedir.

    İslâm'ın binâsı ise temizlik üzerine kurulmuştur. Temizlenmeden Al-lah'a (c.c.) kulluk yapılamaz, kulluk ve ibâdet için bu konuları iyi öğ-renmek ve temizlenmek farzdır. Temizlik ibâdetin şartıdır. (7).

    Bu mes'eleleri herkesin bilmediği, bilenden sorulduğu zaman da is-tendiği şekilde açıklamasına her zaman durum müsâit olmadığı için, herkesin muhtaç olduğu bu önemli bahisleri kitap halinde ve herkesin anlayabileceği şekilde mü'min ve mü'mine kardeşlerimize sunmayı ar-zu ettik. Faydalı olabilirsek gâyemize ulaşmış olacağız.

    İslâm düşmanı Siyonist ve emperyalistler, bir milleti yıkmak, çürüt mek ve İslâm'ı bozmak için daima kadını en güçlü silah olarak kullan-mış ve halen de kullanmaktadırlar. İslâm'ı ve müslümanları maddi güç ve silahlarla yok edemeyen sinsi düşman; çağdaş silah olarak müslü-man kadınımızın ahlâkını bozmayı ve ona İslam'ın kazandırdığı kutsal ve yüce değerini yitirtip, şehvetperestlerin metâı haline getirtip, so-kaklara dökmüş, kişiliğini, ahlakını ve namusunu kaybettirmiştir. Düş-man, kadınımızı modanın ve şehvetin kölesi haline getirip, istediği şek-le ve maskaralığa sokabilmekte ve soyabilmektedir.

    İngiliz sömürü ajanlarından Hampher, "İslamı Nasıl Yok Edelim" adlı hatıratında anlattığına göre, İngiliz Sömürgeler Bakanı Hampher'i İslam Ülkelerine gönderirken kendisine sıkı sıkı şu telkinatta bulun-muştur:

    "Biz Ispanya'ya kafirlerden (maksadı müslümandır) fuhuş ve içki sayesinde aldık, diğer toprakların a bu iki güçlü araç vesilesi ile ele geçirmeliyiz." (8).

    Biz de düşmanın yıktığı ve halen yıkmaya devam ettiği bu yerden başlayarak müslüman kadınlarımıza kendi kimliğini, kişiliğini ve dini kültürünü özetle elimizden geldiğince sunmaya çalıştık.

    Bu çalışmalarımızı kortrol ve tetkik eden muhterem "CELAL YILDI-RIM, İSMAİL KAYA, ABDULLAH BÜYÜK hocalarımıza ve tıbbî konular-daki inceleme ve yardımlarından dolayı Doç. Dr. Cemalettin AKYÜREK" beye ve emeği geçen diğer kardeşlerimize de şükranlarımızı arzetmeyi bir borç biliriz.

    Gayret bizden, tevfik Allah (c.c.) dendir.

    ASIM UYSAL - MÜRŞİDE UYSAL 1985 - KONYA

    İÇİNDEKİLER

    ÖNSÖZ 10

    İNSANIN YARADILIŞ GAYESİ VE HİKMETİ 16

    "RABBIN KİM?" SORUSU 17

    ALLAH (c.c.) AHİRETTE SORACAK 19

    İNSANIN YARATILIŞI 19

    Kitabı Mukadde’e Göre İnsanın ve Kadının Yaratılışı 20

    Yahudilikte Kadının Yeri 20

    TARİHTE KADININ YERİ 21

    A- İLK ÇAĞDA KADIN 21

    B- ORTA ÇAĞDA KADIN 21

    C- Cahiliye Araplannda Sosyal Durum 23

    D-İSLAM'DA KADININ YERİ, DEĞERİ ve HAKLARI 25

    1) Yaratılışta Kadm-Erkek Eşitliği ve Kur'an-ı Kerim'de İnsanın

    Yaratılışı 26

    Manevî Mükâfat ve Cezada Kadın-Erkek Eşitliği 30

    a- Türler Arasında Bedensel, Ruhsal vb. Farklılıklar 33

    b- Anatomik ve Fizyolojik Farklar 34

    Zihinsel Farklılıklar 35

    Kadın ile Erkeğin Vücut Teşekkülleri ve Ruhî Kabiliyetleri 37

    2) Evlenme Hakkı 44

    3) Kadınlara karşı iyi davranmak 45

    4) Annelik-Emzirme Hakkı 46

    5) Kadının Namusunun Korunması 47

    6) Mehir: 47

    7) Kadınları dövmemek 50

    8) Kadınların kocalarına eziyet etmemeleri emredilmiştir: 55

    İslâm'da kadın ve çocukları öldürme yasağı 55

    9) Kadın ve İlim Öğrenme Hakki: 56

    10) Kadınların Nafaka ve Geçim Hakkı: 58

    12 - İslama Göre, Saygı ve Hürmette Kadın, Erkekten Öncedir . .59 13- Evde hanımıyla şakalaşmak, eğlenmek, onu eğlendirmek

    ve cinsel yönden tatmin etmek kocanın görevlerindendir: 61

    14 - Kadının Çalışması ve İş Hayati: 62

    Kadının Çalışma Şartları 63

    Kadının Aslî ve Kutsal Vazifeleri İle Çalışan KadınınSorunlari: . . .63

    Kadın ve Erkeğe Verilen İlahî Görevler: 64

    Çocuğun Doğumundan Önce Annenin Yapacağı Ruhsal

    Terbiyenin Önemini Anlatan Bir Kıssa 66

    İş Yerinde ve İmalathanede Kadını İşçi, Müstahdem ve Sekreter

    Olarak Çalıştırmak Caiz midir? 69

    İslam Hukukunda Kadının Siyasî Hakları 76

    B- KOCANIN KADIN ÜZERİNDEKİ HAKLARI VE

    KADININ SORUMLULUKLARI 79

    C- KADIN VE ERKEĞİN YARATILIŞTAKİ FARKLILIKLARININ SONUCU SORUMLULUKLARININ FARKLI OLDUĞU YERLER 82 Kadın ve Erkeğin Sorumluluklarının Farklı Olduğu

    Yerlerden Birincisi: ÇOK EVLİLİK 84

    İslamda Taaddüdi Zevcât (Çok Evlilik): 85

    Taaddüd un Fıtrî, Fizikî ve Sosyal Sebepleri 87

    Taaddüdi Zevcat Hakkında Batılı Sosyoloğların Teklifleri 90

    Kadın ve Erkeğin Sorumluluklarının Farklı Olduğu Yerlerden

    İkincisi: MİRAS 91

    İslam Miras Hukukunda Kadın: 91

    Kadın ve Erkeğin Sorumluluklarının Farklı Olduğu Yerlerden

    Üçüncüsü: ŞAHİTLİK 96

    Erkeğin Şahitliğinin Kabul Edilmediği Yerler 99

    Hz. Peygamber (s.a.v.) eşi Sevde’nin Görüşünü Uygulaması

    Hakkında Tarihî Bir Olay: 100

    Kadının Şahitliğinin Tam Kabul Edildiğine Örnek

    Tarihî Bir Olay 102

    KADININ HÜRRİYETİ MES’ELESİ ve SÖMÜRÜLMESİ 104

    DİN 107

    RASULÜLLAHIN HANIMLARINA SEVGİSİ, SAYGISI, AD ve Acirc;LETİ

    VE HAKLARINA SAYGI GÖSTERMESİ 108

    ALLAH'IN (c.c.) RAZI OLDUĞU KADINLAR 110

    ALLAH’IN RAZI OLDUĞU ERKEKLER 111

    ÇOCUĞUNA SÖZ GEÇİREMEYEN ANNE VE BABALARA . . .112 Çocuğun Doğumundan Önceki Annenin Yapacağı Ruhsal

    Terbiyenin Önemi 113

    MÜKELLEF İNSAN VE GÖREVLERİ 115

    MÜKELLEFLERİN İŞLERİ 116

    İSLAM DİNİNİN KAYNAKLARI (Şer'i Deliller): 118

    HER MÜSLÜMANIN BİLMESİ GEREKEN FARZLARDAN

    SEÇİLEN 32 VE 54 FARZLAR 119

    54 FARZ 121

    Allah (c. c.) Yolunda Cihadın Fazileti 124

    CİHAD METODLARI: 124

    İMAN 127

    ALLAHTAN KORKAN BİR KADININ NEFSİNE HAKİM

    OLMASI 128

    MÜSLÜMAN KADININ, KENDİSİYLE EVLENMEK

    İSTEYEN ERKEĞİ İSLAM'A DAVETİ 129

    İMAN ESASLARI (AMENTÜ) 130

    KELİME-İ TEVHİD ve KELİME-İ ŞAHADET 132

    Kelime-i Şehâdete İnanan Kimsenin Allah (c. c. ) ile Yaptığı Sözleşme 133

    Kadının Kestiği Yenir mi? 541

    Gelinlik Giymek İsraf Olur mu ve Günah mıdır? 541

    İpek Başörtüsü Giymek: 544

    Kadının Kocasının Koluna Girmesi: 544

    Dünyada İki veya Üç Defa Evlenen Kadın Kıyamette Hangisiyle

    Birlikte Olacak? 545

    Cennette Hanımlanmızla Cinsel İlişkide Bulunacak mıyız? 545

    Cennettekiler Evlenirler mi? 546

    Cennetteki Hûru'l-în'in Özellikleri Nelerdir? 546

    Dünya Kadınları mı Daha Üstün Hûru'l-în mi? 547

    MÜSLÜMAN GENÇ KIZLARIMIZA TAVSİYELERİMİZ 548

    NİKAH, TALAK ve MEHİR 553

    ÇEHİZ 554

    Evliliğin Amacı 556

    NİKAH 557

    Belediye Nikahı: 559

    Nişanlılıkta Dini Nikahın Zararlarını Gösteren Bir Olay: 561

    Resmi Nikahsız ve de Düğün yapılmadan Dinî Nikah Kıydıran

    Kızların Başına Gelen Bir Olay 562

    NİKAHIN HÜKÜMLERİ: 563

    NİKAHI HARAM OLAN KADINLAR: 564

    11) Nesep (soy) Cihetiyle Haram Olan Kadınlar: 564

    12) Sıhriyet (evlenmeden meydana gelen) Kadın Akrabalar: 564

    13) Zina Ettiği Kadının Anası ve Kızları: 564

    14) Süt Emme Sebebiyle Nikahı Haram Olan Kadınlar: 565

    Süt Bankalarından Alınan Sütle Süt Akrabalığı Oluşur mu? 565

    Süt Akrabalığı, Mirasçılık Hakkı Oluşturur mu? 565

    Organ Nakli, Doku Nakli ve Kan Nakli Evlenmeye Engel mi? 565

    15) Başkasının Hakkı Olan Kadınla Nikahlanmak: 566

    16) Haram Evlilik (Mut'a Evlilik): 566

    17) Yurtdışında İş Bulmak ve Oturum Almak İçin Anlaşmalı Yapılan

    18) Nikahın Hükmü Nedir? 566

    19) Yakın Akraba Evlilikleri: 567

    20) Küçükken Nikahı Kıyılanlar, Ergen Olunca Nikahı

    21) Feshedilebilir mi? 569

    22) Kızın Velisi İzin İstemeden Nikah Yaptınrsa: 569

    23) Evlilikte Kefâet: Denklik 569

    24) Sözlü veya Nişanlı Kıza Verilen Hediye, Söz veya Nişan Bozulunca

    25) Geri Alınabilir mi? 570

    26) Gelin Kız ve Acirc;detli İken Nikah Kıyılır mı? 570

    27) Nikah Tazelemek: 571

    28) MEHİR 572

    29) Mehrin Aile Hayatındaki Yeri ve Önemi: 572

    30) Mehir İle İlgili Ayet: 573

    31) Mehir Olabilen Şeyler: 573

    32) Mehrin En Az Miktan: 573

    33) Mehir Olarak Ayrılan Malın Bir Kısmı Noksanlaşırsa: 574

    34) Mehir Vermemek Şartıyla Yapılan Nikah Akdi: 574

    35) Mehir Verilmesi Gerekmeyen Durumlar: 575

    36) Mehri Misil Nasıl Takdir Edilir? 586

    37) Kız Evlendikten Sonra Kocası Onun Mehrini Noksan Verirse: 586

    38) Belirlenen Mehir Telef Olursa: 577

    39) Kadın Mehrini Bağışlayabilir mi? 577

    40) Mehri Almadan Kadın Kendini Teslim Etmezse: 577

    41) Mehrin Ne Kadar Olduğunda İhtilaf Olursa: 577

    42) NAFAKA 578

    43) Verilen Çehiz Geri Alınır mı? 579

    44) Ayrılan Karı-Koca Ev Eşyası Hakkında İhtilaf Ederse : 580

    45) Fasit Nikah ve Hükümleri 580

    46) Bâtıl Nikah ve Hükümleri 581

    47) Karı Kocadan Biri İslam’dan Çıkarsa 581

    48) Hanımlar Arasında Adalet ve Eşit Muameleye Riayet Etmek . . . .581

    49) Erkek Hanımını İhmal Edip Gece Gündüz İbâdet Ederse: 582

    50) Birkaç Kadını Aynı Evde Birarada Bulundurmak Caiz mi? 582

    51) KADININ KOCASINA İTAATİ 583

    52) CENNETLİK VE CEHENNEMLİK KADINLAR 585

    53) Kadınların Erkeklerden Sakınmaları: 587

    54) Kadının, Yatakta Erkeğin Dâvetine İcabeti: 587

    55) Kadınlara Sabretmek Hakkında Bir Kıssa 587

    56) İSYANK ve Acirc;R VE SERKEŞ KADINI CEZALANDIRMA ŞEKLİ 591

    57) DOĞUM KONTROLÜ VE KÜRTAJ 599

    58) Tıbbî Açıdan Spiral: 602

    59) Spiralin Zararları: 603

    60) Kürtaj İle İlgili Hükümler 605

    61) Ceninin Ana Rahminden Ayrılmasına Sebep Olan Fiiller: 606

    62) Çocuğun Düşmesine Sebep Olan Fiiller: 607

    63) Çocuğun Diri Bir Vaziyette Düşmesi: 609

    64) İmamların Ölü Veya Diri Düşen Çocuk Hakkındaki Görüşleri: . . .609

    65) Çocuğun Düşmesini Sağlayan Fiilin Kasde Yakın Bulunması: 610

    66) Ana Rahmindeki Çocuğu Düşürmeye Sebep Olana Gereken Cezâ: 610 Ceninin Düşürülmesinden Dolayı Gereken Diyet Kimlere Verilir? .611

    67) Anne Çocuğu Düşürdükten Sonra Ölürse: 611

    68) Kürtajla İlgili Ayetlere Gelince: 613

    69) Kürtajla İlgili Hadisler: 614

    70) Çocuk Düşürmek İçin Rahmi Kurcalamanın Sakıncaları: 615

    71) Rasûlüllahın (s.a.v.) Kadınlarla Çocuklarını Öldürmemeler iİçin

    72) Yaptığı Antlaşma 615

    73) TAL ve Acirc;K 616

    74) Kadının boşanmak amacıyla mahkemeye baş vurabileceği haller: .622 Sünnetin Öğrettiği Boşama Biçimi Hiçbir Sistemde Bulunmayan Birleştirici ve Yapıcı Özellikler Taşır: 623

    75) Haram Olan Başama Türleri: 624

    76) Talakın (Boşamanın) Şartları: 629

    77) Sarhoş iken boşama; 630

    78) Sinir Krizi Geçirenin Boşaması; 630

    79) TALAKİ RIC'İ (DÖNÜLEBİLEN TALAK) 631

    80) Rıcî Talak ile Bâin Talak Arasındaki Farklar: 631

    81) Yurtdışında İş Bulmak ve Oturum Almak İçin Resmi Nikahtan Geçici Bir

    82) Süre İçin Vazgeçilebilir mi? 633

    83) Talâkın Hükmü 634

    84) Kadın, Ayhali Görmüyorsa Nasıl Boşanır ? 635

    85) Talak Şekilleri: 635

    86) "Kannı üç talakla boşadın mı?" diye sorarsa: 636

    87) Kinaye Sözler 636

    88) Niyete muhtaç olmaksızın söylendiği takdirde bir talakı ric'i vaki' olan

    89) sözler: 638

    90) Talakı Bâin Sayılan Kinai Sözler: 638

    91) Niyet Edildiği Takdirde Rıc'î Talak Sayılan Kinâî Sözler: 638

    92) Niyet edildiği takdirde bain talak meydana gelen kinai sözler: 639

    93) Talâka niyet edilse bile talak sayılmayan sözler: 640

    94) Yazılı Boşama 640

    95) Tehdit Edilerek Kansını Boşadığını Yazan Kimsenin Durumu: 640

    96) Hastalık Halinde, Miras Kaçırma Kasdiyle Boşama Meydana

    97) Gelirse: 641

    98) İDDET: ŞER'İ BEKLEME SÜRESİ 642

    99) İddet beklemenin sebebi ve hikmetleri; 642

    100) Cinsel ilişki ve halveti sahihadan sonra boşanan kadının iddeti üç

    101) şekildedir 643

    102) Erkekler Ne Zaman İddet Beklerler? 644

    103) MÜSLÜMAN BİR ANNENİN GELİN OLAN KIZINA NASİHATİ .645

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.