x
  • Ürün Özellikleri
  • Ödeme Seçenekleri
  • Yorumlar (0)
  • Tavsiye Et
  • Resimler
  • Beni Ara
  • Yazıcıoğlu Ahmed Bîcan

    Envârü’l - ‘Aşıkîn

    Hak Âşıklarının Nurları

    (EKSİKSİZ TAM METİN)

    Bedir Yayınevi

    • Sadeleştirerek Basıma Hazırlayanlar: DR. ARSLAN TEKİN - MELEK TEKİN
    • Yayın Tarihi 1983-12-30
    • ISBN 9758514069
    • Baskı Sayısı 1. Baskı
    • Dil TÜRKÇE
    • Sayfa Sayısı 592
    • Cilt Tipi Ciltli
    • Kağıt Cinsi 3. Hamur Kağıt
    • Boyut 16 x 24 cm

    Envarül Aşıkın'da dini ve ahlaki konular çok tatlı bir dil ve üslup ile anlatılmıştır.

    ESERİ TAKDİM

    Besmele, hamdele, ve salvele vazifesini yerine getirdikten sonra... Malu­munuz olsun ki, geniş halk tabakaları için en faydalı eserler irşad, vesâya (nasihatler), tasavvuf ve ahlâk kitaplarıdır, İslâmi bilgiler bunlarda kuru bir nazariye şeklinde değil, okuyanları duygulandıran, bazan tüylerini ürperten, bazan ağlatan canlı bir tahkiye ile anlatılır. Bu tür kitaplardır ki, halkımızın imanını, îslâmi heyecanını asırlarca zinde tutmuş, milyarlarca insanın ebedî saadet ve selâmetine vesile olmuştur.

    Bedir Yayınevinin neşriyatını takip edenler, müessesemizin neşriyat ağır­lığını bu cins kitaplara verdiğini farketmişlerdir. İmam Gazâli'nin Ihyâü Ulû- mi'ddin ve Kimyâ-yı Saadet'i, Ebûl-Leys Semerkandi'nin Tenbihül-Gafilin ve Büstanü'l-Ârifîn'i, İmam Şârâni'nin El-Uhûdu 1-Kübrâ’sı neşrettiğimiz kıy­metli; İslâmî irşad ve nasihat kitaplarından bâzılarıdır.

    Zamanımızda türeyen bir takım bid’atçı ve pusulayı şaşırmış kişiler bu gi­bi kitapları hor görüp küçümsemekte ve bir takım fildr züppeliklerine heves etmektedirler. Onların nazarında her müslüman şunlara benzer unvanlar ta­şıyan modern veya çağdaş (!) kitapları okuyarak kendini yetiştirmelidir, "İs­lâm Ekonomisinin Morfolojisi... Yediden Yetmişe Kadar Beş Derste Mücahid- lik... Ruhullah (!) Humeyni'nin Amerikan Emperyalizmi ile Mücadelesinin Menkıbeleri... İslâmiyet, Kapitalizm, Sosyalizm, Sendikalizm, Faşizm Ma- şizm... İslâmınm Stürüktürünün Analiz Sentezinin Konik Kesiti..."

    Doğru ve yanlış bilgilerin, faydalı ve zararlı kanaatlerin, sağlam ve çürük el­maların bir küfeye rastgele dolduruluşu gibi bir araya geldiği bu kitapları okuyarak ehl-i sünnetten sapmış, kafaları dumanlanmış bu züppeler "Envâ- rü’l-Aşıkin" gibi irşad kitaplarını beğenmezler, çok avâmi bulurlar. Halbuki elinizdeki şu Envâru 1-Aşıkin beş asırdan beri Türkçe konuşan müslümanla- rı aydmlata gelmiş, onlara imanın tatlılığını, ibâdetin zevkini, Allah korkusu­nun lüzumunu, Peygamber sevgisinin zaruretini öğretmiş çok faydalı, çok mübarek, çok aziz bir eserdir. Halk için yazıldığından eski kıssalara, büyük­lerin menkıbelerine, Cennetin nimetlerine, Cehennemin azap ve mihnetleri­ne geniş yer verilmiştir. Eser genellikle Kur’anı Kerim âyetlerinden, Peygam­ber hadislerinden, Selef-i Sâlihin "eser'Terinden, her asırda yaşamış Rabbani âlimlerin, kâmil mürşidlerin örnek davranışlarından derlenmiş bilgiler hâzi­nesidir. Bazı kimseler bu kitapta zayıf rivayetler olduğunu ileri sürerek ten­kit ediyorlar. Bu tenkitleri yersiz ve haksızdır. Zayıf hadislerden şer î ve fıkhî ahkam istinbat ve istihraç edilemez ama onların tehzib-i ahlâk ve halka vaaz sahasında kullanılmalarına müsaade olunmuştur. Meselâ namazı kılmaya teşvik eden, kılmamaktan korkutan zayıf bir hadisin müslümanlara duyurul­masında bir sakınca yoktur. Çünkü namazın kılınmasını teşvik eden, kılma­yanları da tehdit eden muhkem âyetler ve kuvvetli hadisler zaten mevcuttur.

    Kaynak verilmeden zikredilen, eski kavimlere ait kıssalar ve vak'alar için de, şayet bunlar halk tabakası için faydalı ise, hüküm böyledir. Yeter ki Kita­ba, Sünnete, icmaya, dine, şeriata muhalif tarafları olmasın.

    Elinizdeki bu kitap beş asrı geçen uzun bir zaman boyunca imana, İsla­m'a, Kur'ân'a, Şer-i Şerife, Sünnet-i Seniyyeye, nurlu ehl-i sünnet yoluna hiz­met etmiştir. Bu kitap insanları Cenab-ı Hakka itaata ve teslimiyete çağır­maktadır. Bu kitabın müellifi ehlullahtan bir zattır. Bu kitabı okuyanlar iyiye, güzele, doğruya yönelirler. Bu kitap küfrün, şirkin, şeytanın, nefsi emmâre- nin, eğriliğin, çirkinliğin, kötülüğün düşmanıdır, işte bu sebeplerden dolayı bu kitap asırlarca okunmuştur. Ve bundan sonra da okuna gelecektir. Bid’at- çi züppelerin hoşuna gitmese de...

    Bedir Yayınevi olarak din kardeşlerimize böyle bir "misbahı münir"i (nurlar saçan fener) sunmanın sevinci ve bahtiyarlığı içindeyiz, içinde bulun­duğumuz kültür anarşisi dolayısıyla ve bütün gayretlerimize rağmen Envâ- rü'l-Âşıkin'in bu tab'mda gözden kaçmış hatâ, eksiklik ve kusurlarımız var­sa bunların iyi niyetimize bağışlanmasını ve müteakip baskılarda tashih edil­mek üzere tarafımıza bildirilmek lütfunda bulunulmasını istirham ederiz. Bu vesile ile müellif Yazıcıoğlu Ahmed Bican Hazretlerini rahmetle anıyoruz. Cenab-ı Hak'tan bütün ümmet-i Muhammed'e iki cihanda selâmet ve saadet­ler dileriz. Tevfik ve başarı ancak Allah'tandır.
    BEDİR YAYINEVİ (1403 -1983)

    ESER HAKKINDA
    Envârül'-Aşıkîn, telif edildiği 15'inci asırdan bu yana müslüman Türk halkı tarafından her devirde büyük bir zevk ve istekle okunmuş mübarek ve talihli bir eserdir. Gerek Yazıcıoğlu Ahmed Bîcan'm bu «Envârü'l-Aşıkîn»i, gerekse ağabeyi Yazıcıoğlu Mehmed'in "Muham- mediye" adlı kitabı, Anadolu ve Rumeli Türkleri tarafından asırlar boyunca devamlı okunmuş, ezberlenmiş, hattâ Muhammediye'nin birçok yeri, mevlid gibi bestelenmiştir.

    Envârü’l-Âşıkîn'in bu kadar çok sevilip tutulmasının ilk sebebi, di­nî ve ahlâkî konuların çok tatlı bir dil ve üslup ile anlatılmasıdır.

    Envârü'l-Âşıkîn'i bugünkü Türkçe ile neşre hazırlanırken, zaten sa­de olan diline fazla dokunulmamış, cümle kuruluşları, imlâ hususi­yetleri mümkün olduğu kadar muhafaza edilmiş, yalnızca gramer ka­idelerinde, günümüz Türkçe'sinde artık kullanılmayan Eski Anadolu Türkçe'sindeki kök, ek, deyim ve ıstılahlar bugünkü Türkçe'ye çevril­miştir. Yalnız, Hamd ü Sena ve Sebeb-i Te'lifi Kitab kısımları aynen bı­rakılmıştır.

    Eserde âyet-i kerîmelerin mealleri verilirken merhum Haşan Basrî Çantay'm "Kur'ân-ı Hakim ve Meâli Kerim" adlı eserinden faydala- nılmıştır.

    Okuyucunun dikkatini dağıtmamak ve konu bütünlüğünü sık sık ansiklopedik bilgilerle kesmemek için, dipnotlardan mümkün olduğu kadar kaçınılmış, sadece zarurî açıklamalar yapılmıştır.

    Üzerinde çalıştığımız Envârü’l-Aşıkîn metni, H. 1300/1882 tarihli Bulak (Mısır) baskısıdır.

    Bu kitabı hazırlarken, dinî bir kitap üzerinde çalışmanın vebal ve mes'ûliyeti bizi eser üzerinde daha önce yapılmış bütün çalışmaları inceleme mecburiyetinde bıraktı. Mehmed Figânî (M. Faruk Gürtun- ca), H. Mahmud Serdaroğlu A. Lütfi Aydın, Ahmed Kahraman ve Ha­şan Ege'nin çalışmaları bunlardan bazılarıdır.

    Bu kitap hazırlanırken, zaman zaman tereddüt ettiğimiz yerleri, Tercüman Gazetesi Kütüphânesi'nde (Y364) numarada kayıtlı, bilinen en eski Envârü'l-Âşıkîn nüshalarından biri (İstinsah tarihi: H. 1002/ 1593) ile, Süleymaniye Kütüphanesinde (Yazma bağışlar 2033 ve Ha- sib Efendi 211) numaralarda kayıtlı yazma nüshalardan (İstinsah tari­hi: H. 938/1531-1532, H. 1026/1617) faydalanılmış, ayrıca H. 1267/1850 ile, H. 1275/1858 tarihl-i İstanbul baskılarına da müracaat edilmiştir.

    Envârü'l-Aşıkîn'in metninin yanında, müellifin hayatını, daha ge­niş bir çerçeve içinde ele alarak incelemek zaruretini hissettik. Bu yüz­den pek çeşitli kaynaklardan çoğu defa birbiriyle tenakuza düşen bil­gileri seçip ayıklayarak Yazıcıoğullarmın aile, şahsiyet ve tesirleri hak­kında toplayabildiğimiz bilgileri, eser ve yazar ismi zikrederek, ayrı bir bölüm halinde eserin metninden önce verdik.

    Kitabın sonunda, "İsimler ve Istılahlar" başlığı altında, eserde ge­çen yer adları, şahsiyetler, dinî ve tasavvufî ıstılahlar hakkında kısa bilgiler verilmiştir. Ayrıca kitabın hazırlanması sırasında başvurulan kaynaklar, Bibliyografya kısmında gösterilmiştir.

    Çalışmalarımız esnasında vâki olan hatâlarımız için erbabı ilmin aflarma sığınır ve müteakip baskılarda düzeltebilmemiz için gerekli tashihatm tarafımıza bildirilmesini istirham eyleriz.

    Arslan TEKİN - Melek TEKİN İstanbul 1982

    İÇİNDEKİLER
    Eseri takdim
    Eser hakkında
    Yazıcıoğlu Ahmed Bîcan ve ailesi
    Ehl-i Sünnet Yolu
    Giriş
    BİRİNCİ BÖLÜM
    Varlıkların tertip ve nizâmı
    Varlıkların tertibi
    Yeryüzü, isimlerin ve yaratılanları hakkında söylenenler
    Gökler ve içindekiler hakkında söylenenler
    Allah Teâlâ'nm bildirdiği kelimelerin açıklanması
    İKİNCİ BÖLÜM
    Allah Teâlâ'nm peygamberlere sözleri
    Âdem(a.s.)'a ruh üfürülmesi
    Âdem(a.s.)'ın tövbesi
    Allah'ın insanlardan söz almasının açıklaması
    Âdem(a.s.) ile Havva(a.s.)'m vefatları
    Şit(a.s.)’ın Peygamberliği
    İdris(a.s.)'m peygamberliği
    Nuh(a.s.)'m peygamberliği
    Hud(a.s.)'ın peygamberliği
    Salih(a.s.)'m peygamberliği
    İbrahim(a.s.)'ın peygamberliği
    Ka’be'nin yapılması
    İbrahim(a.s.)’m vefatı
    İsmail(a.s.)'ın peygamberliği
    İshak(a.s.)'ın peygamberliği
    Yakûb(a.s.) ve Yusuf(a.s.)'ın peygamberlikleri
    Yakûb ve Yûsuf (a.s)'m vefatları
    Eyyûb(a.s.)’ın bahsi
    Şuayb(a.s.)'ın peygamberliği
    Mişâ oğlu Musa(a.s.)'ın peygamberliği
    Musa(a.s.) ve Harun(a.s.)'ın peygamberlikleri
    Tevrat'ın inişi ve Musa'nın Allah'ı görme isteği
    Fasıl
    Tevrat'ta yazılı olanlar
    Yûşa' bin Nûn(a.s.)'m peygamberliği
    Nuri oğlu Hazkil'in peygamberliği
    Allah'ın kullarına öğütleri
    llyas(a.s.)'ın peygamberliği
    Dâvud(a.s.)'ın peygamberliği
    Dâvud(a.s.)'ın münâcâtı
    Allah'ın Dâvud(a.s.)'a vahiyleri
    Dâvud(a.s.)'m teşviki
    Fasıl
    Dâvud(a.s.)'ın vefatı Süleyman(a.s.)'m peygamberliği
    Beyt-i Makdis'in yapılması
    Belkıs Kıssası
    Lokman(a.s.)'m peygamberliği
    Zûlkarneyn hikâyesi
    Şe'ya(a.s.) ve Ermiya(a.s.)'m peygamberlikleri
    Üzeyr(a.s.)m peygamberliği
    Metta oğlu Yûnus(a.s.)'m peygamberliği
    Zekeriyya(a.s.) ve Yahya(a.s.)'ın peygamberlikleri
    Zekeriyya(a.s.) ve Yahya(a.s.)'m vefatları
    İsa(a.s.)'m peygamberliği
    İncil'in vasıfları
    Fasıl
    Gökten sofra inmesi olayı
    İsa(a.s.)’m göğe yükselmesi
    Peygamberlerin sırası
    Muhammed Mustafa(s.a.v.) ’in peygamberliği
    Fasıl
    Kuran-ı Kerim'in inişi
    Mi’râc
    Hazret-i Peygamberin Allah (c.c) görmesi
    Vahyin sırları
    Kudsî kelimeler
    İlâhî Hadisler
    Peygamber(s.a.v.) ’in Mekke'den Medine'ye Hicreti
    Peygamber(s.a.v.) 'in Medine'ye gelişi
    Hazret-i Muhammed'in(s.a.v.) cihadları
    Bedir gazası
    Uhûd gazası
    Mekke'nin fethi
    Huneyn kıssası
    Resul(s.a.v)'in vefatı
    Ashabın faziletleri ve Fâtımatü'zZehra'nın(r.anha) vefatı
    Ebû Bekir'in(r.a) vefatı
    Hazret-i Ömer'in(r.a) vefatı
    Osman'm(r.a) vefatı
    Ali'nin(r.a) vefatı
    Hasan ve Hüseyin'in (r.anhum) vefatları
    Fası1
    ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
    Allah'ın meleklere vahyettiği kelimeler
    Fasıl
    Çeşitli mes'eleler
    Ölüm melâikesi
    Fasıl
    Ruhların makamı
    DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

    Kıyamet gününde Allah'ın hitapları
    Farklı inanışlar
    Amelî hükümler
    Fasıl
    Fasıl
    Cuma
    Fasıl
    Mescidler
    Zekât
    Oruç
    Kadir gecesi
    Hac
    Faal
    Cihad
    Fasıl
    Fası1
    Kur'ân
    Fâtiha sûresi
    Zikir
    Sabır
    Sadaka
    Fasıl
    İlmin faziletleri
    Âlimlerin faziletleri
    Emrbi'l-Ma'rûf ve Nehy ani'l-münker (iyiliği emretme ve kötülüğü yasaklama)
    Fakirliğin fazileti
    Kalb
    Dünya
    Kabir ve ölüler
    Dua
    İstiğfar
    Tövbe
    Takva
    Kıyamet alâmetleri
    Deccâl'in çıkışı
    İsa(a.s.)'m gökten yere inişi
    Dabbetü'l-Arz'm çıkışı
    Güneşin Batıdan doğması
    Tövbe kapısının kapanması
    Fasıl
    Fasıl
    Sur'un üflenmesi
    Fasıl
    Haşir
    Yerin ve göklerin değişmesi
    Kıyamet durakları
    Büyük korku
    Livau'l-Hamd
    Fasü
    Mahşerde Cehennemi getirmek
    Hesap
    Mahşerdeki Şefaat
    Ka'be
    Hazret-i Peygamber'in Şefaati
    Hesapsız Cennete girecekler Kitap (amel defteri)
    Mizan
    Düşmanlıklar ve mahkemeler
    Kıyamet gününde diğer garip işler
    Allah Teâlâ'nm meleklerle konuşmaları
    Cehennem ve dereceleri
    Ateşe girecekler
    Cennetliklerin durumları
    Havz
    Sırat
    BEŞİNCİ BÖLÜM
    Allah Teâlâ'nm Yüce makamındaki sözleri
    Cennete girmek
    Fasıl
    Â'raftakiler
    Allah Teâlâ'yı görmek
    Hülefâ-i Râşidin'in cennetteki yerleri
    Büyük ve küçük günah işleyenlerin durumu
    Ateşin hikmeti
    Cinler
    Ölümün boğazlanması
    Tûbâ Ağacı
    Huriler
    Vildan
    Gılman
    Cennet ırmakları
    Cennet ehlinin mertebeleri ve yüce değerleri
    Şehidler
    Cennet ehlinin nimetleri
    Kitabın sonu
    Kitabın tarihi
    İsim ve Istılahlar
    Bibliyografya
    İçindekiler

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.