x
  • Ürün Özellikleri
  • Ödeme Seçenekleri
  • Yorumlar (0)
  • Tavsiye Et
  • Resimler
  • Beni Ara
  • Bostan-Gülistan Altın Küpeler-Bedir Yayınevi

    Çevirmen:Rahmi Serin
    Çevirmen:Yakub Kenan Necefzade
    Yayın Tarihi2016-03-11
    ISBN9758514032
    Baskı Sayısı2. Baskı
    DilTÜRKÇE
    Sayfa Sayısı448
    Cilt TipiCiltli
    Kağıt Cinsi2. Hm. Kağıt
    Boyut16 x 24 cm

    İslâm-Şark edebiyatının baha biçilmez üç hikmet hazinesi olan Gülistan, Bostan ve Etvaku'z-Zeheb'i Bedir Yayınevi, tek bir cilt içinde bastırarak irfaün meraklılarına takdim etmektedir. Yayınladığımız diğer kitaplarda olduğu gibi bu eserde de tercümeye, tashihe, baskıya ve cilde azami itina gösterilmiştir.

    ÖNSÖZ

    Şeyh Sa’dî-i Şirâzî Gülistan ve Bostan

    Şimdi İran’da bulunan Şiraz şehrinde Hicri 610 ile 615 (Milâdi 1213 - 1219) yıllan arasında doğmuştur. Asıl adı Ebû Abdullah Mü- şerrifüddin bin Muslih el-Şirâzî’dir. Sa’dî onun mahlasıdır. Salgurlu Türk atabeklerinden Ebû Bekr bin Sa’d bin Zengî’nin saltanatı za-manında yaşadığı ve bu hükümdardan hürmet ve iyilik gördüğü için, ona mensubiyetini ve bağlılığım göstermek maksadiyle Sa’di imzasını atmıştır yazılarına.

    İlk tahsilini Şirâz’da yapmış, Moğol istilâsı üzerine Bağdad’a göç etmîş, orada zamanın en büyük ilim merkezi olan Nizamiye medre-sesinde yüksek tahsilini bitirmiştir. Hayatı boyunca birçok ülkeler gezmiştir. Irak, Suriye, Anadolu, Mısır, Fas, Azerbaycan, Belh, Gaz- ne, Pencab, Gucerat, Somenat gibi ülkelere ve şehirlere seyahat et-tiği rivâyet olunmaktadır. Bu seyahatleri esnasında gerek devlet adamı, gerekse şâir, edib, mutasavvıf ve din âlimi olarak nice meş-hur ve mühim şahsiyetlerle tanışmış, görüşmüş, sohbet etmiştir.

    Hattâ bu seyahatlerden birinde Kudüs’e giderken Haçlılara esir düştüğünü bizzat kendisi yazmaktadır.

    1256 ve 1257’de tekrar vatanına döndü. Bu esnada Şirâz’da Ebû Bekir bin Şa’d bin Zengî hüküm sürmekteydi. Moğollarla sulh yap-mış ve ülkesini sükûn ve rahata kavuşturmuştu. Bu hükümdarın hüsn-i kabulüne nâil olan Sa’dî 1257’de onun adına Bustan adlı ese-rini, bir sene sonra da veliahd Sa’d namına Gülistan’ı kaleme aldı. Her iki kitap o kadar güzeldi ki, kısa zamanda Farsça konuşan ve bilen bütün İslâm dünyasında haklı bir şöhrete kavuştu.

    Ancak birkaç yıl sonra hâmileri olan hükümdar ve oğlu vefat ettiler. Yerlerine geçen hükümdar çocuktu, devleti idare edemedi. Salgurlu hanedanı, çökmeye başladı ve sonunda ülkeye Moğollar hâkim oldu. Bunun üzerine, ülkedeki karışıklıktan bizâr olan Şeyh Sa’di Şirâz’ı terk ile yine yollara düştü. Hac etmek maksadiyle Mek- ke-i Mükerreme’ye gitti. Haremeyn’i ziyaretten sonra Tebriz’e dön dü. Orada Moğol hükümdarı Abaka Han ile görüştüğü de rivayet olunmaktadır.

    Sa’dî ömrünün son yıllarını vatanı Şirâz’da geçirdi. İbâdet ve riyazet ile meşgul oldu ve 691’de (Milâdî 1292) vefat etti. Kabri Şi- râz’ın yakınında kendi tekkesinin (hankâh) yanındadır. Rahmetul- lahi aleyh.

    ESERLERİ:

    1 ve mdash; Takrir-i Dibâce. 2 ve mdash; Mecâlis-i Pencgâne. 3 ve mdash; Sual-i sâhib - divan. 4 ve mdash; Akl u Aşk, 5 ve mdash; Nasihatü’l-mülûk. 6 ve mdash; Risâle-i Selâse: Mülâkat-i Şeyh Sa’dî bâ Abaka Han, Risâle-i Engiyanû, Risâle-i Me-lik Şemsüddin. 7 ve mdash; Gülistan. 8 ve mdash; Bustan (veya Sa’dinâme). 9 ve mdash; Kasaid-i Farisî. 10 ve mdash; Kasaid-i Arabî, 11 ve mdash; Mülemmaat. 12 ve mdash; Terciat. 13 ve mdash; Tayyibat. 14 ve mdash; Bedayi’. 15 ve mdash; Havâtim. 16 ve mdash; Gazeli- yat-ı Kadîm, 17 ve mdash; Sahibiye. 18 ve mdash; Mukatta’at. 19 ve mdash; Rubaiyat. 20 ve mdash; Müfredat. 21 ve mdash; Hubsiyat. 22 ve mdash; Hezliyat. 23 ve mdash; Mudhikat.

    Hiç şüphe yok ki, Şeyh Sa’dî’nin en mükemmel ve ünlü eseri Gülistan’dır. Bu eser kısmen nazım, kısmen nesir şeklinde olup baş-tan sona sehl-i mümtenidir. Kolay ve basit görünür, fakat taklidi çok zordur. Nitekim asırlar boyunca Gülistan’ı taklid etmek isteyen nice edibler çıkmış ve nice eserler yazmışlardır ama, hiçbirinin ki-tabı bir Gülistan olamamıştır.

    Sırası gelmişken Gülistan tarzındaki eserlerden bâzılannı zikr edelim: Nigâristan - Muinüddin el-Cüveynî, Baharistan - Molla Câmi, Ravzatü'l-Ahbab - Sa’ilî.

    GÜLÎSTAN’IN TÜRKÇE TERCÜMELERİ:

    Seyf Serayî’nin kıpçak türkçesine yaptığı tercüme, Şahidi İbra-him Dede, Mahmud bin Kadı Manyas, Şem’î, Sudî-i Bosnevî, Hava- yî-i Bursevî, Şeyhülislâm Es’ad bin Sa’deddin Efendi, Ayşî Mehmed Efendi, Haşan Rıza Efendi, Babadağ! İbrahim Efendi, Ahmed Saib ve İzzet, Mehmed Said (Mülistan adıyla), Tayyar, Niğdeli Hakkı Eroğlu (manzum), Kilisli Rıfat, Hikmet İlaydın ve elinizdeki bu ter-cüme.

    Gülistan’m 1651’de lâtince tercümesi neşredilmiş ve bu tarihten günümüze kadar bellibaşlı batı dillerine çevrilmiştir. Fransızcaya 10 kadar ayn tercümesinin bulunduğunu söylersek, bu kitabm sadece Şark - İslâm ülkelerinde değil Hıristiyan batı dünyasında da büyük bir ilgi ile karşılanıp okunduğunu ifade etmiş oluruz.

    BOSTAN:

    Gülistan’dan sonra Şeyh Sa’dî'nin ikinci büyük ve tanınmış ese-ri Bostan olup tamamı nazımdır. On bâbtan ibaret olup adalet, ih-san, aşk, tevazu, nza, kanaat, terbiye, şükür, tevbe ve münacat gi-bi dinî, ahlâkî, tasavvufî mevzuları gayet açık, çekici, meraklı, rûh- lara sindirici bir şekilde anlatır. Şeyh Sa di’nin sanki sihirli bir üs-lûbu vardır. Başkalarının dilinde ve kaleminde çok yavan ve basit kalacak nice sade mevzular onun sehl-i mümteni olan üslûb-ı beyanı ile canlanır, sanki ilk defa duyulan çok meraklı bir mevzu hâline gelir. İnsan, Şeyh Sa’dî’yi okurken çok defa, ve laquo;İşte ben de bu mev-zuda aynen böyle demek isterdim... ve raquo;, diyesi gelir.

    •k

    Sa’dî-i Şirâzî Fars edebiyatının büyük simalanndandır. Gülis- tan’sız ve Bostan’sız bir İran edebiyatı eksik kalır... O sadece Fars edebiyatında büyük bir yer işgal etmekle kalmamış, başta Osmanlı edebiyat ve kültürü olmak üzere bütün şark İslâm kavimlerinin edebiyatlarında mümtaz ve müstesna bir yer tutmuştur. Öyle ki, yakın zamana kadar Osmanlı devletinin orta mektep ve liselerinde okutulan Farisî derslerinde Gülistan ve Bostan'dan seçilmiş parça-lar yer alırdı.

    Sa’dî’nin diğer eserleri de kıymetli olmakla beraber, bu iki şa-heseri derecesinde yaygın bir şekilde okunup tanınmamıştır.

    Sa'dî Farsça yazmıştır ama, bir ehl-i sünnet edibi olması itiba-riyle o, tıpkı Mevlânâ Celâlüddin Rumi’miz gibi, İran edebiyatının ve kültürünün malı olmaktan çok bize daha yakındır.

    Hem Sa’di sadece bir şâir ve edib de değildir. Onun din! ve ta-savvufî tarafı da vardır. Zaten İslâm dünyasında din, sosyal ve kül-türel faaliyetlerin hepsini, suyun balıklan sarması gibi sarmış, ku-caklamış değil midir?

    Şeyh Sa’di, uzun asırlar var ki, bu fâni âleme vedâ ederek, ka-bir kapısından ebedi âleme yürüdü.

    Sa’di, Şirâz'da nâzenin bir gül goncesi gibi hayata doğdu, her büyük insan ve san’atkâr gibi zevk u safa sürmekten çok çile ve ıstırap çekti. Oniki yaşında iken yetim kaldı. İstilâlar, harpler darp- ler, anarşiler gördü. İslâm dünyasının kanşık bir devrinde yaşadı, nice siyasî ve içtimai maceralara şâhid oldu. Asra yaklaşan uzun bir hayat sürdü, hayli kemâle erdi ve her kemâlin netice-İ zarurisi olan zeval onun kapısını da çaldı. Lâkin dillerde adı kaldı, eserleri onu unutulmaktan korudu; kendisi öldü, ama Gülistan ve Bustan ile namı yaşamaya devam ediyor.

    *

    Hassas bir rûha, rakik bir kalbe, duygulu bir gönle, kıvrak bir zekâya, derin bir vicdana, kuvvetli bir imana sahipti. İyiliği övdü, öğütledi, kötülüğü yerdi. Güzele, güzelliğe âşıktı. Bir gül, bir kuş nağmesi, tatlı bir rüzgâr, mânâlı bir yüz, bir çift güzel göz ona il-ham kaynağı olur, nesirden veya nazımdan şaheser satırlar kale-me almasına vesile olurdu. Zulmü, çirkinliği, küfrü, kötü huyları, kibri, gururu, nahveti, beşerî ihtirasları sevmezdi. Gülistan’ıyla Bos- tan’ı birer kuru edebiyat kitabı değildir. Ahlâk, edeb, fazilet, öğüt, nezâket, hüsn-i muaşeref hâzinesidir bu iki eser.

    Okuyucu kardeş!.. Gülistan ve Bostan tanıtılmağa, uzun önsöz-lere muhtaç kitaplardan değildir. Aç, oku; kıymetlerini anlarsın...

    Bir varmış, bir yokmuş dünyasında Şeyh Sa’dî kubbede hoş bir sada bırakarak geçip gitmiş... Selâm olsun ona, okuyanlara...

    Belki gün gelir onunla bir Gülistan’da karşılaşabiliriz. Gülleri solmayan; acılar, ıstıraplar, ayrılıklar olmayan bir Bostan’da...

    UBEYDULLAH KÜÇÜK

    İçindekiler

    GÜLİSTAN

    Sahife

    Önsöz 7

    Giriş 17

    Münâcât 17

    Na’t 18

    İslâm padişahının güzel sıfatlan 20

    Gülistan’ı telif etmemin sebebi 22

    Emîr-i Kebîr (Büyük Vezir) Ebû Nasr Oğlu Fahrettin Ebûbekir'e dair 26

    Hizmette kusur edişim dolayısiyle itizar beyanı ve uzleti ihtiyar edi-şimin sebebi 27

    Kitabın telif tarihi 29

    BİRİNCİ B ve Acirc;B

    Padişahların güzel huyları, iyi âdetleri, tutum ve gidişleri hakkında ... 30

    İKİNCİ B ve Acirc;B

    Dervişlerin ahlâkı hakkında 60

    ÜÇÜNCÜ B ve Acirc;B

    Kanaatin fazileti hakkında 94

    DÖRDÜNCÜ B ve Acirc;B

    Susmanın faydalan hakkında 117

    BEŞİNCİ B ve Acirc;B

    Aşk ve gençlik hakkında 122

    ALTINCI B ve Acirc;B

    İhtiyarlık hakkında 141

    YEDİNCİ B ve Acirc;B

    Terbiyenin tesiri hakkında 140

    Sâdi'nin zenginlik ve fakirlik hakkında bir iddiacı ile tartışması 157

    SEKİZİNCİ B ve Acirc;B

    Sohbet âdâbı hakkındadır 163

    Kitabın sonu 192

    BOSTAN

    Giriş 193

    Münâcât 193

    Na’t 196

    Dört halife ile peygamber hanedanı hakkında na’t 197

    Bostan’ı yazmaktaki sebeb 198

    Kitabın yazılış tarihi 199

    İslâm padişahı Saad ibn Zenği oğlu Ebû Bekir’in güzel sıfatları 200

    Atabek Muhammed Saad hakkında medhiyye 202

    BİRİNCİ B ve Acirc;B

    (Adalet ve memleket idaresi hakkındadır)

    Kisra (Nuşirevân) m, oğlu Hürmüz’e nasihati 204

    Hüsrev Perviz’in Şirûye’ye öğüdü 205

    Hikâye 200

    Hikâye 207

    Ceza vermekte acele etmemek 208

    Zayıflara merhamet hakkında 214

    Halka şefkat hakkında bir hikâye 215

    Hikâye 216

    Hükümdarların dost ve düşmanlarını tanımaları hakkında 216

    Padişahların, halkın hâlinden bilgi edinmeleri hakkında 217

    Hikâye 217

    Eski hükümdarların halka şefkatleri 217

    Hikâye 218

    Hikâye 219

    Zâlim padişahla bir zâhidin hikâyesi 220

    Fakirlerin gönlünü hoş tutma hakkında 221

    Kudret zamanında âcize merhamet hakkında bir hikâye 222

    Hikâye 223

    Adâlet ve zulmün neticeleri 223

    Biri âdil, ötekisi zâlim iki kardeşin hikâyesi 224

    Hikâye 275

    Kanaat ve rıza sahibi fakirlerin kalb huzuru 226

    ve Acirc;bidle kuru kafanın hikâyesi 226

    İyi işle kötü iş ve bunların sonucu 227

    Zâlim bir subaşının hikâyesi 277

    Haccâc-ı Zâlim’le doğru sözlü bir adamın hikâyesi 223

    Hikâye 229

    Hikâye 229

    Düşkünleri okşama hakkında 229

    Hikâye 279

    Daimi olmayan dünya saltanatı hakkında 230

    Zevâl bulan iş ve intikal edten mülk 231

    Kızılaslan ile bir âlimin hikâyesi 231

    Hikâye 232

    Hikâye 232

    Gor padişahına ait bir hikâye 233

    Abbasî halifesi Me’mun ile câriyesinin hikâyesi 238

    Zâlim bir hükümdarla gerçek bir dervişin hikâyesi 239

    Hikâye 240

    Nasihat dinlemeyen kimseye karşı susmak hakkında bir hikâye ... 241

    Padişahların reyleri, memleket idaresi, saltanat usûl ve âdâbı ve ordu

    idaresinin esaslarına dair 242

    Barış zamanında askere iyi bakmak 244

    Tecrübe görmüş er kişiler hakkında 244

    Hikâye 245

    Hüner ve mârifet sahihlerinin gönlünü almak 246

    Her hususta düşmandan sakınma hakkında 246

    Düşmanlan akıl yolu ile defetme hakkında 246

    İleriyi düşünerek düşmana tatlılık gösterme hakkında 247

    Sana bağlanan düşmandan çekinmek lüzumu 217

    Kendi sırrını saklama hakkında 248

    İKİNCİ B ve Acirc;B

    (İhsan ve iyilik hakkındadır)

    Yetimin hâline acımak ve onu okşamak hakkında 250

    Yetimlere iyilik etme hakkında ?50

    İbrahim aleyhisselâmın herkese karşı keremi hakkında 251

    İyi ve kötü herkese ihsanda bulunmak hakkında 252

    Bir âbid ile arsız ve yüzsüz bir dilencinin hikâyesi 252

    Hasis adamla eli açık evlâd hakkında hikâye 253

    Hikâye 253

    Temsil 254

    Hikâye 255

    Kendini beğenen âbidin hikâyesi 256

    Yine bu anlamda başka bir hikâye 2:6

    Hikâye 257

    İyilere ve kötülere iyilik etmeye dair 258

    Halkla iyi geçinme ve alçak gönüllü olma hakkında 258

    Zavallılara acımanın semeresi 259

    İyi insanların tutum ve davranışları hakkında hikâye 260

    Alicenâblık ve onun neticesi hakkında 261

    Gönülleri ihsanla elde etme hakkında hikâye 261

    Hikâye 262

    Hasis zâhidin hikâyesi 263

    Hâtem-i Tâî’nin hikâyesi 261

    Yemen padişahı ile Hâtem-i Tâî’nin hikâyesi 265

    Peygamber Efendimiz zamanında Hâtem i Tâî’nin kızma ait bir hikâye 267 Alicenâb Hâtem-i Tâî’nin hikâyesi ve İslâm padişahı Ebû Bekir îbn Saad

    İbn Zengi’yi hayır ile zikr ve yâd efme hakkında 263

    Bir hükümdarın yumuşak huyluluğuna dair hikâye 269

    Bir Allah adamına rastlamak isteyenin umum halkı gözetmesi hakkında 271

    Hikâye 271

    Hasis baba ile lâubali oğlunun hikâyesi 272

    Az iyiliğe çok mükâfat hakkında bir hikâye 273

    İyilik yapmanın âhiretteki mükâfatları hakkında hıikâye 275

    Hükümdarların mehâbet ve siyâsetleri hakkında 275

    Müstehak ve lâyık olan kimseye ihsanda bulunmak hikâyesi ile bir karı -

    koca hikâyesi 276

    Hikâye 277

    ÜÇÜNCÜ B ve Acirc;B

    (Gerçek aşk, velilerin yolu ve onlara muhabbet hakkında)

    Mecâzî aşk hakkında 278

    Hakikî aşk hakkında 279

    Bir fakir çocuğu ile hükümdar kızının hikâyesi 280

    Muhabbet ehlinin kendinden geçmesi hakkında hikâye 281

    İştiyak ve muhabbet hakkında hikâye 282

    Vecdin galebesi ve aşkın saltanatı hakkında 283

    Hikâye 284

    Zamaneye karşı sabır ve sebat hakkında hikâye 285

    Kınanmaktan korkmayan ve cevr ü cefâdan endişelenmeyen âşıkm hi-kâyesi 286

    Hikâye 287

    Sabır ve sabredilmeyen cefâ hakkında hikâye 287

    Hikâye 287

    Hikâye 288

    Aşkın akla galebesi hususunda 288

    Hikâye 288

    Hikâye 289

    Mecnûn’un Leylâ’ya karşı olan gerçek sevgisine dair 289

    Hikâye 290

    Hikâye 291

    Allah'ın varlığı karşısında bütün mevcudatın fâniliği hakkında 291

    Köy kâhyası ile padişah askerinin hikâyesi 292

    Hikâye 293

    Hikâye 293

    Gönül adamlarının semâı hakkında 295

    Semâm hakikati hakkında 295

    Hikâye 296

    Pervânenin muma karşı olan riyâsız sevgisine dair hikâye 296

    Mumun pervane ile konuşması 298

    DÖRDÜNCÜ B ve Acirc;B

    (Alçak gönülIUlttk hakkındadır)

    Yukarıdaki nükteye dair bir hikâye 300

    Aynı nükteye dair başka bir hikâye 300

    Bayezid-i Bestamî'nin tevazuu hakkında hikâye 301

    Gururun âkibeti, tevazuun bereketi 301

    Hazret-i İsa ile kendini beğenmiş bir âbidin ve pişman olmuş bir günah-kârın hikâyesi ' 302

    Hikâye 392

    Hikâye 393

    Hikâye 393

    Hikâye 394

    Hikâye t. 394

    ONUNCU B ve Acirc;B

    (Münâcât ve kitabın bitmesi hakkında)

    Hikâye 396

    Hikâye 397

    Hikâye 397

    Hikâye 393

    Hikâye 398

    ALTIN KÜPELER

    (Kitap yüz makaleden müteşekkildir)

    f

    Müellifin önsözü 403

    1. Makale: Bilgi ve takvanın kıymeti 404
    2. Makale: Kibrin fenalığı hakkında 405
    3. Makale: Gafletten uyanmalı 405
    4. Makale: Kendini beğenmenin fenalığı 405
    5. Makale: Ölümden gafil olmamak 406
    6. Makale: Duânm âdâbr 406
    7. Makale: Şöhretin fenalığı 406
    8. Makale: Kalbi temizlemenin lüzûmu 407
    9. Makale: Namusunu kazancına feda eden ile kazancını namusuna

    siper eden 407

    1. Makale: tyi arkadaşın vasıfları 408
    2. Makale: İbretle bakmak hakkında 408
    3. Makale: İyilikte bulunmak hakkında 408
    4. Makale: Çerçiliğin fenalığı 409
    5. Makale: Tembelliğin fenalığı 409
    6. Makale: Çalışıp kazanmak hakkında 409
    7. Makale: İyi insanın hasleti 409
    8. Makale: Yüzsüzlük ve hayâsızlık hakkında 410
    9. Makale: İzzet-i nefs ne demektir? 410
    10. Makale: Dostluk 411
    11. Makale: İyi insanlarla hemdem olmalıdır 411
    12. Makale: ölümü düşünüp âhirete hazırlanmak 411
    13. Makale: Nefse uymaktan sakınmak 412
    14. Makale: Falcılık ve maddecilik 412
    15. Makale: Nedâmet 413
    16. Makale: Allah’tan korkmanın ehemmiyeti 413
    17. Makale: Haramdan sakınmalıdır 413
    18. Makale: Kötü idarecinin hâli 414
    19. Makale: Riyâ ve Duâ 414
    20. Makale: Mes’ud olmanın yolu 414
    21. Makale: Zaman değişse bile meşrû yoldan ayrılma 415
    22. Makale: Dünyaya dalıp âhireti unutmamak 415
    23. Makale: Adâlet olmayan memleket 416
    24. Makale: Hırs ve tamahın fenalığı 415
    25. Makale: Şerefini kendin kazanmalısın 416
    26. Makale: Hakiki mü’minin vasfı 417
    27. Makale: Asil ve önde gelen kimdir? 417
    28. Makale: Tahkiki iman ve taklidi iman 418
    29. Makale: Hak ve delil 418
    30. Makale: Gafil ihtiyarlara sitem 418
    31. Makale: Rüşvet hakkında 419
    32. Makale: Sünnet-i seniyyeye sarılmak 419
    33. Makale: İlmi ile âmil olan âlimler 419
    34. Makale: Din adamları menfaatperest olmamalıdır 420
    35. Makale: Küçük günahlardan çok sakınmalıdır 420
    36. Makale: Diline sahip olmak 421
    37. Makale: Mü’minler birbirinin kardeşidir 421
    38. Makale: Alaydan ve şakadan sakınmak lâzımdır 421
    39. Makale: Hamiyyetli olmak 422
    40. Makale: Boşa giden ömür 422
    41. Makale: Mekke Şerîfi’nin medh ü senâsı 423
    42. Makale: Riyâkârlardan sakın 423
    43. Makale: Bir kumandana nasihat ' 423
    44. Makale: Hastalara nasihat 424
    45. Makale: İfrat ve tefritten sakınmak 424
    46. Makale: Kudret ve maharet 425
    47. Makale: Hangi ilimleri öğrenmelidir? 425
    48. Makale: Dünyayı mı seversin, âhireti mi? 426
    49. Makale: Bahil zengin ile arsız dilenci 426
    50. Makale: Ey tembel! 427
    51. Makale: İnsanın bir huyu 427
    52. Makale: Kul hakkından sakın 428
    53. Makale: Ana, baba ve akrabayı gözetmek 428
    54. Makale: İnsan âdil ve dürüst olmalıdır 429
    55. Makale: Nefsine mağlûb ihtiyarlar 429
    56. Makale: İlim ve cehalet 430
    57. Makale: Dinde ihtiyat ve şüpheli şeylerden kaçınmak 430
    58. Makale: Gurbet hakkında 430
    59. Makale: Söz söylemek hakkında 431
    60. Makale: Başkalarını da düşünmek 431
    61. Makale: Kanaatin güzelliği 431
    62. Makale: Akıllı ve ahmak insan 432
    63. Makale: İster al, ister bırak! 432
    64. Makale: İnsan amel ve imaniyle insandır 432
    65. Makale: Tekebbürü bırak 432
    66. Makale: Dil yarası açmaktan sakınmak 432
    67. Makale: Allah’ın rızâsını kazanmak 433
    68. Makale: İlim ve amel 433
    69. Makale: Fakih kimdir? 433
    70. Makale: Cesur âlim ve dalkavuk âlim 433
    71. Makale: Tefekkür et 434
    72. Makale: Bu dünya rahat yeri değildir 434
    73. Makale: İffetli ve kanaatkâr olmak 434
    74. Makale: Zâlim devlet me’murları hakkında 434
    75. Makale: Ey hayırsız! 435
    76. Makale: Daha ne kadar?! 435
    77. Makale: Faydasız ilim ve faydasız amel 435
    78. Makale: Kadir bilmezlik 435
    79. Makale: Bu hırs neye? 435
    80. Makale: Hamd ve şükre lâyık olan 430
    81. Makale: Uzun emelli ve kısa amelli olmamalıdır 436
    82. Makale: Dünya âşıkları 436
    83. Makale: Bu yer tekin değildir 436
    84. Makale: Rızık meselesi 436
    85. Makale: Helâl ve haram kazanç 437
    86. Makale: Kendi kendinin düşmanı olma 437
    87. Makale: Ne kadar cür’etkârsın! 437
    88. Makale: Kadın hakkında 433
    89. Makale: Ölüme hazır ol 438
    90. Makale: Ahde vefa 438

    100. Makale: Sen nasıl mü’minsin?! 438

    İçindekiler 439

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.